Süt dişlerinden karışık dişlere geçiş 6 ila 12 yaş arasında gerçekleşir. İlk olarak 6 yaşında azı dişleri alt ve üst çenenin en gerisinde çıkar.
Daha sonra ön bölgede kesici dişler çıkar. Son aşamada ise köpek dişleri ve azı dişlerinin düşmesi ile süt dişleri yerini kalıcı dişlere bırakır. Kalıcı dişler geri kalan yaşantımızda ağız yapımızı oluşturacaktır. Bu kalıcı dişleri ömrümüzün sonuna kadar korumak zorundayız. Kütahya Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi doktoru Süleyman Kabal kalıcı dişlerimizi nasıl koruyacağımıza dair bazı açıklamalarda bulundu.
Kalıcı Dişleri Korumak
6 ila 12 yaş arasında süt dişlerin yerini kalıcı dişler alır. Bu dişler ömrümüzün sonuna kadar bizimle olacak olan dişlerdir. Bu dişleri başta çürükler olmak üzere her türlü hastalıktan korumak zorundayız. Kalıcı dişler ağızda ilk çıktıklarında mineral yapıları tam olarak tamamlanmamıştır. Bu sebeple de ağzın içerisindeki asit oluşumlarına karşı normale göre çok daha savunmasızdır.
Bakteriler tarafından meydana getirilen bu asitlerin oluşumu tekrarlandıkça henüz tam olarak tamamlanmamış minenin yapısında yumuşamalar ve bozulmalara neden olur. Mikroskobik düzeyde başlayan ve artarak devam eden bu bozulma engellenmezse kısa sürede çürük haline gelebilir. Dişler ağızda çıkmaya başladıktan sonraki 2-3 sene boyunca çürük oluşma olasılığı çok yüksektir. Özellikle şeker, fazla ve sağlıksız karbonhidrat ve bol miktarda işlenmiş gıda tüketen bir çocukta çürük oluşumu neredeyse kesinleşmiştir. Dişler bu dönemde çok iyi korunursa 3 sene sonunda mineral yapıları gelişimini tamamladığı için çürük oluşma riski azalacaktır.
Neler Yapılmalı
Kütahya Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi doktoru Süleyman Kabal günlük yapılması gerekenleri anlattı. Sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan önce dişleri doğru diş fırçasıyla en az 2dk fırçalamak ve düzenli olarak diş ipi kullanmak gerekiyor. Bunlardan başka 6 ayda bir düzenli olarak diş kontrolüne gitmek gerekiyor.