İnsan her organın Vücudumda bir görev yapmaktadır. Dişlerde insanların yeme ihtiyacını ve konuşma ihtiyacının karşılanmasını sağlayan bir organımızdır.
Dişler, insanların çiğneme ve yutma ihtiyacının giderilmesini sağlayan organların bir tanesidir. Ayrıca ağzımızda bulunan dişler çeşitli seslenin çıkmasını sağlayan yapıdadır. Bu yüzden diş yemek çiğneme ve konuşma için insanların ihtiyaç duyduğu bir organdır. Yüzden diş sağlığı her zaman önemlidir.
Diş Yapısı Ve Sağlığı
Diş yapısı oldukça sert ve kırılmaz bir yapıdan ibarettir. Dişlerin sağlıklı olması insan hayatının kaliteli bir şekilde olmasını sağlar. İnsanlar doğduğu andan itibaren ilk 6 ay içerisinde dişleri çıkmaya başlar. İlk çıkan dişlere süt dişleri adı verilir. Süt dişleri birkaç sene içinde dökülerek 6 yaşından itibaren neyin dışarı çıkmaya başlar.
Bu Dişlerin sağlıklı çıkıp çıkmadığını mutlaka küçük yaşlardan itibaren kontrol ettirmeniz gerekiyor. Özellikle ileriki yaşlarda herhangi bir dişin gömülü veya yamuk çıkmazsa çeşitli ağız sorunlarına sebep olmaktadır. Bu yüzden diş sağlığı ve kontrolü her zaman için önemlidir. Belirli aralıklar ile diş sağlığınızı ile ilgili kontrolleri yaptırmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü dişler insan sağlığının ve güzel bir şekilde kaliteli bir yaşamın sırrıdır.
Gömülü Diş Nedir?
Dişlerin belirli sırada düzgün ve çıkması sağlık açısından önemlidir. Çarpık ve karmaşık bir şekilde çıkan dişler insan sağlığı ve ağız sağlığının son derece etkilemektedir. Gömülü diş ağrısını herhangi bir yerinde çıkması gereken veya çıkması gereken zamanda çıkmayan dişlerin diş eti altında kaldığı durumlardır.
Gömülü dişler çene yapısının alt tarafında kaldığı gibi çıkması gereken yerde sabit bir şekilde duruyor olabilir. Belirli zamanlarda gömülü dişler Kendi başlarına bir çıkıp tekrardan geriye gömülebilir. Bu süreçte ağrılı ve sancılı bir süreç geçirmeniz olasıdır.
Zümrüt işler çıkması gereken yerlerde çıkmadığı zaman hiç de kalarak diş etlerinin şişmesi ne ve çeşitli şekillerde ağız sağlığının etkilenmesine sebep vermektedir. Bu yüzden gömülü dişlerin kesinlikle uzman bir Hekim tarafından bulunduğu yerden çıkartılarak ağız sağlığının eski haline döndü bilmesi gerekmektedir. İlgili Konu ; Çene Kisti Nedir?
Gömülü Dişlerin Çıktığı Yerler
Gömülü dişler özellikle 20’lik dişlerde de oldukça fazla görülüyor. Çene kısmını son kısmında çıkan yirmilik dişler gömülü bir şekilde oluyor ve yıllarca aynı şekilde sabit kalabiliyor. Gömülü dişler özellikle 20’lik dişlerde görüldüğü zaman ağrı yapabiliyor. Gömülü dişler kendisi düzgün bir şekilde üst kısma çıkamadığı için diğer dişleri de sıkıştırarak diş yapısını bozuyor. Yukarıya çıkamayan gömülü dişler alt taraftan diğer dişlere baskı yaptığı için ağrı ve sızı çok fazla görülüyor.
Gömülü Diş Ameliyatı
Gömülü dişler kesinlikle iyi bir ortodontist tarafından çeşitli ameliyatlar ile alınması gereken bir cerrahi durumdur. Çene Cerrahisi ve ortodonti aynı anda çalışarak yapması gereken diş ameliyatı olarak bilinmektedir. Gömülü dişler, küçük kesitler yapılarak ve dikiş atılarak alınabilir.
Bir cevap yazın