Diş etleri çeşitli nedenlerle şişebilir ve bunların tümü hemen diş hekiminin muayenehanesine gitmeyi gerektirmez.
Bununla birlikte, acil bir durum olmasa da, şişmiş diş etleri bir şeylerin ters gittiğini ve profesyonel bakıma ihtiyacınız olacağını gösterir. Parmağınızda kıymık benzeri bir enfeksiyona neden olan yabancı bir cismin diş etlerinin altına sıkışması nedeniyle gece boyunca şişlik meydana gelebilir. Aynı zamanda diş eti hastalığının ilk belirtisi olabilir. Diş eti şişmesinin bazı olası nedenlerine ve onu hafifletmeye neyin yardımcı olabileceğine daha yakından bakalım.
Diş Eti İltihabı
Diş eti iltihabı ,yetersiz veya yetersiz ağız hijyeninin neden olduğu yaygın bir diş eti tahrişidir. Dişeti hastalığının erken bir aşaması olan diş eti iltihabı, dişlerin fırçalanması veya diş ipi kullanılması sırasında diş etinde şişlik, kızarıklık veya kanama ile ortaya çıkar. Bu iltihaplanma, vücudunuzun, etkili bir şekilde temizlenmedikleri zaman dişlerinizde biriken diş plağındaki zararlı bakterilerle savaşma yoludur.
Diş eti iltihabı, hamilelik hormonları tarafından ağırlaştırılabilir. Ancak durum bu olsa bile, diş eti iltihabına neden olan şeyin hamileliğin kendisi değil, zararlı bakterilerin varlığı olduğunu hatırlamak önemlidir. Gebelik hormonları diş etlerinin altındaki kimyada bir değişikliğe neden olarak daha güçlü bakterilerin gelişmesine izin verir. Bu bakteriler uygun ağız hijyeni ve düzenli profesyonel diş temizliği ile kontrol edilmelidir.
İlgili Haber : Gömülü Diş Nedir
Dişeti Enfeksiyonu
Bazen, diş eti hastalığına bağlı bakteriler veya yabancı bir nesne diş eti çizgisinin altında mühürlendiğinde daha ciddi bir diş eti enfeksiyonu gelişebilir. Bu, diş etlerinin altında irin dolu bir apse oluşturabilir . Bu durum oldukça acı verici olabilir.Diş eti apseniz varsa diş hekiminiz tarafından tedavi edilmesi gerekecektir. Apse boşaltılır ve ayrıca antibiyotik de alabilirsiniz.
Diğer Nedenler
Diş eti şişmesinin daha az yaygın nedenleri şunlardır:
- Özellikle C vitamini olmak üzere beslenme yetersizliği Bu sorunu önlemek için diyetinizin bol miktarda taze meyve ve sebze içerdiğinden emin olun.
- Sistemik hastalık ; Örneğin kontrolsüz diyabet, periodontal sağlığınızı etkileyebilir.
- Ağız bakım ürünleri ; Yakın zamanda yeni bir diş macunu veya gargaraya geçtiyseniz, diş etleriniz içindeki bir maddeye karşı hassas (alerji düşünün) olabilir.
- İlaç tedavisi ; bazı ilaçlar (örneğin nöbet önleyici ilaçlar) bir yan etki olarak diş eti şişmesine neden olabilir.
- Takma dişler gibi tam oturmayan ağız aletleri diş etlerine sürtünebilir ve tahrişe neden olabilir.