Diş taşı temizliği, ağız ve diş sağlığı açısından son derece önemlidir. Belli periyotlarla diş taşı temizliği yapılması gerekecektir.
Tavsiye edilen süre, altı ay ya da bir senelik zaman aralıklarıdır. Şayet uzun süre diş taşı temizliği yapılmayan dişlerde, zamanla bazı problemler oluşabilecektir.
Ağız kokusu, diş çürümeleri ve dişlerde istenmeyen pütürlü bir yapı oluşacaktır. Diş kayıplarının en önemli nedeni de diş eti çekilmesine bağlı olarak oluşacak kayıplardır. Diş köklerinde oluşan sallantılar, diş kaybını meydana getirecektir. İlgili Link ; Çene Kisti Ameliyatı Riskleri
Diş Taşı Temizliğinde Yanlış Kanılar
Diş taşı temizliği konusunda, halk arasında yaygın olan bazı yanlış kanılar bulunur. Diş taşı temizliği sonrasında, diş minelerinin aşınması ve zamanla, çürüyüp, kaybedilmesi gibi. Son derece yaygın bir kanı olan bu husus, son derece yanlıştır. Bunun tam tersini söylemek mümkündür. Temizlenmeyen diş taşları, plak oluşumu ve diş eti çekilmesi sonucunda, diş kaybına neden olacaktır. Diş taşı temizliği sonucunda, dişler son derece hassas olacaktır. Hatta fırçalama esnasında ilk birkaç gün kanamalar da görülebilir. Uygun bakımla bu durumun önüne geçilebilir.
Diş Taşı Temizliğinde Nelere Dikkat Edilir?
Diş taşı temizliği, diş yüzeyini kesinlikle çizmez. Özel aletlerle yapılmaktadır. Diş taşı oluşumunun en önemli nedeni, tükürük içerisindeki kalsiyumun zamanla diş aralarında birikmesi ile oluşur. Belli aralıklarla temizletilmesi önem taşır. Diş taşı temizliği sonrasında, diş hekiminin önerdiği şekilde fırçalanması gerekir. Sıcak ve soğuk hassasiyeti, temizlik sonrası birkaç gün görülebilir. Bu nedenle, çok sıcak ve çok soğuk yiyecekler tüketilmemelidir. Diş plağının kalkmasından ötürü, diş etleri oldukça hassastır. Bu nedenle, sigara kullananların, belli bir süre içmemesi, boyalı gıdaların da tüketilmemesi önerilir.
Diş Taşı Temizliği Nedir?
Diş taşı temizliği, kesinlikle bir diş operasyonu değildir. Kısa sürede bitecek bir uygulamadır. Diş hekimleri günümüzde, son derece hassas aletlerle bu uygulamayı yaparlar. Ayrıca, diş eti uygulamasında anestezi gerekmemektedir. Kısa sürede bitmesi, yapılırken acı duyulmaması, en önemli özellikleridir. Diş taşı temizliğinden sonra, düzenli olarak uygun şekilde dişlerin fırçalanması, ağız bakımının yapılması önem taşımaktadır.