Diş Lekeleri, yanlış hizalanmış veya şekli bozulmuş dişler kadar utanç verici olabilir. Donuk ve sararmış dişler bile gülümsemenizi başkalarıyla kolayca paylaşmadan önce sizi duraklatabilir.
Ancak lekelenmenin üstesinden gelmenin ve dişlerinizin sahip olması gereken doğal parlaklığı geri kazanmanın yolları vardır. Önce renk değişikliğinin gerçek nedenini bulmak ve gülümsemenizi bir kez daha aydınlatmak için uygun teknikleri kullanmakla başlar.
Diş Lekelerinin Nedenleri
İki tür diş lekesi vardır – dişin dışında (dışsal) oluşan lekeler ve içeriden (içsel) oluşan lekeler. Dişinizde oluşan leke türünü belirlemek , daha parlak, daha çekici dişler için ilk adımdır.
Diş minesinin yapısından dolayı dış lekeler oluşur. Dişleriniz pürüzsüz hissederken, minede aslında mikroskobik çöküntüler vardır. Bunlar, ağzımıza giren leke üreten maddeleri yakalama ve tutma eğilimindedir. Gün içinde tüketilen özellikle çay kahve gibi içecekler ve sigara kullanımı diş yüzeyinde leke oluşumlarına neden olabilir.
Tükürük akışınız normalden düşükse, diş üzerinde görülen lekelenme eğilimi artar. Tükürüklerimiz birçok faydalı özelliğinin yanı sıra , yemek yedikten sonra ağızda kalan artıkların temizlenmesinde yardımcı olur. Ağız içindeki tükürük seviyeleri çok düşük olduğunda, daha fazla yiyecek parçacığı ağızda daha uzun süre kalarak bu yiyeceklerin leke yapma olasılığı çoğalacaktır.
İçsel lekelenme ise dişin içindeki nedenlerden kaynaklanır. Diş dolguları veya travmatik diş yaralanmaları için kullanılan belirli malzemeler diş rengini önemli ölçüde değiştirebilir. Bazı durumlarda, diş kendi kendine bakıldığında renksiz görünmeyebilir, ancak farklı bir renk tonu ile yakın dişlere göre öne çıkar.
İlgili Haber : Diş Taşı Temizliği
Lekeli Dişler Nasıl Beyazlar?
Lekeli dişler için tedavi belirlenebilmesi için öncelikle lekenin kaynağı tespit edilmelidir. Dıştan oluşmuş lekelerin giderilmesi için leke oluşumuna neden olan yiyecekleri kısmak, tütün kullanımını azaltmak leke oluşumunu azaltacaktır. Diş ipi kullanımının yanı sıra, beyazlatıcı bir madde içeren florürlü diş macunu ile günde iki kez fırçalamak, lekeye neden olan yiyecek kalıntılarını giderebilir ve dişlerinize biraz parlaklık katabilir. Profesyonel diş temizliği ve cilalama için yılda iki kez diş hekiminize ziyaretler de dış lekelenmeyi azaltabilir.
Ayrıca son yıllarda sıklıkla tercih edilen diş beyazlatma işlemi diş lekelerinin çözümü adına tercih edilen çözümlerdendir. Yaşadığınız diş lekelenmesinin nedeni her ne olursa olsun diş hekiminiz dişinizin ihtiyacı olan tedavi seçeneği konusunda sizi yönlendirecektir.
Bir cevap yazın