Dişler sert ve dayanıklı olmasına rağmen, düşme, darbe, yüze darbe veya başka tür bir stres veya travma nedeniyle çatlamaları veya kırılmaları mümkündür.
Daha önce yaralanan, derin, tedavi edilmemiş diş çürüğü olan veya amalgam dolgular tarafından yapısal olarak tehlikeye atılan dişler, hasar görmemiş dişlere göre çatlamaya daha yatkın olabilir. Hatta günümüzde daha uzun yaşam süreleri ve artan stres nedeniyle daha fazla insan diş çatlaması sorunu yaşamaktadır.
Diş çatlakları yaşanan çatlağın boyutuna göre müdahale gerektirir. Diş minesindeki küçük çatlaklar herhangi bir rahatsızlığa neden olmaz ve genellikle tedavi edilmeleri gerekmez. Bununla birlikte, daha ciddi bir diş çatlaması ile karşı karşıya iseniz, yaşattığı ağrı ve sızı dolayısı ile bunu hemen farkedip tedaviye başlamalısınız
Diş çatlakları, ani, keskin bir ağrıya neden olabilir; diğer durumlarda, rahatsızlık sıcak veya soğuk yiyecek ve içecek tüketmeye veya ısırmaya ve çiğnemeye tepki olarak gelip gidebilir. Her iki ağrı türü de dişin sinirinin hasar gördüğünü veya açığa çıktığını gösterir. Bu durumda diş hekimi tarafından muayene edilmeli ve hemen tedavi edilmelidir.
Dişlerin çiğneme yüzeyinde veya kök yüzeyinde çatlaklar başlayabilir; sadece çok az bir mesafeyi uzatabilirler veya dişi iki veya daha fazla parçaya bölebilirler. Ne tür bir tedaviye ihtiyaç duyulduğu, dişin ne kadar ciddi hasar gördüğüne bağlıdır.
İlgili Haber : İmplant Nasıl Yapılır
Diş Çatlaması Türleri
Hafif Çatlaklar
Bu küçük çatlaklar dişin sadece dış mine yüzeyini tutar ve herhangi bir semptoma neden olmaz. Yetişkinlerde yaygındır, nadiren ciddidirler ve genellikle tedaviye ihtiyaç duymazlar.
Yüzeyde Oluşan Küçük Çatlaklar
Diş eti çizgisinin altına inmeyen ve pulpayı içermeyen küçük çatlaklar genellikle rahatsızlığa neden olabilir. Hasarın boyutuna bağlı olarak dolgu, diş yapıştırma veya kron restorasyonu ile tedavi edilebilirler. Küçük çatlaklar için genellikle kanal tedavisi gerekmez.
Kırık Çatlaklar
Sıklıkla azı dişlerinde (arka dişlerde) görülen bu durum, dişin çiğneme yüzeyinin bir kısmının zayıflaması ve çatlamaya başlamasıyla ortaya çıkar. Bu tür bir çatlak, küçük bir rahatsızlığa neden olabilir, bu genellikle bir diş hekiminin çatlak çıkıntıyı dikkatlice çıkarması ile hemen giderilebilir.
Büyük Çatlak ve Kırıklar
Dişteki çatlaklar çiğneme yüzeyinden dişin köklerine kadar uzanabilir. Çatlak diş eti çizgisinin altına uzandığında veya pulpa dahil olduğunda tedavi daha karmaşık hale gelir. Genelde kök iyi durumdaysa en iyisi kanal tedavisi ile dişin denenip kurtarılmasıdır. Bununla birlikte, bazı durumlarda – örneğin, dikey olarak bölünmüş veya iki parçaya ayrılmış bir dişin çekilmesi gerekecektir. Hasar daha da kötüleşmeden önce acil değerlendirme çok önemlidir.
Bir cevap yazın